-
FNS یک بروزرسانی ارسال کرد 3 سال, ماه 5 قبل
دستورالعمل کنترلهای داخلی
ناشران پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران
در راستای حمایت از حقوق سرمایهگذاران، پیشگیری از وقوع تخلفات و نیز ساماندهی و توسعه بازار شفاف و منصفانه اوراق بهادار طبق بندهای ۸، ۱۱ و ۱۸ ماده ۷ قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران (مصوب آذرماه ۱۳۸۴ مجلس شورای اسلامی) و با هدف اجرای مواد ۲۵ و ۳۵ دستورالعمل پذیرش (دستورالعمل کنترلهای داخلی) اوراق بهادار در بورس اوراق بهادار تهران (اصلاحیه مصوب ۱۵/۰۵/۱۳۹۰)، این دستورالعمل در تاریخ ۱۶/۰۲/۱۳۹۱ در ۱۸ ماده و ۲ تبصره به تصویب هیئت مدیرهی سازمان بورس و اوراق بهادار رسید. رعایت مفاد این دستورالعمل، از تاریخ ابلاغ آن، برای ناشران پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران الزامی است.
فصل اول: تعاریف
ماده (۱)
اصطلاحات و واژههای تعریفشده در مادهی یک قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران، در صورت کاربرد، با همان مفاهیم در این دستورالعمل بهکار رفتهاند. سایر اصطلاحات و واژهها به شرح زیر تعریف میشوند:
۱- شرکت: ناشر پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران
۲- مدیریت ارشد شرکت: اعضای هیئت مدیره، مدیرعامل، معاونان و مدیران بلافصل مدیرعامل شرکت
۳- سیستم کنترلهای داخلی: فرآیندی است که با هدف کسب اطمینان معقول از تحقق اثربخشی و کارایی عملیات، قابلیت اعتماد گزارشگری مالی، رعایت قوانین و مقررات مربوط و حفاظت از منابع و داراییهای شرکت توسط هیئت مدیره، مدیریت و کارکنان شرکت پیادهسازی و اجرا میشود.
۴- محیط کنترلی: جو عمومی شرکت در رابطه با کنترلهای داخلی که در برگیرندهی نگرش مدیریت و کارکنان نسبت به کنترلهای داخلی، ارزشهای اخلاقی، و مقررات داخلی شرکت است.
۵- ریسک (خطر): امکان وقوع رویدادی که دستیابی به اهداف شرکت را تحت تاثیر قرار می دهد. ریسک با دو عامل «تحت تاثیر قرار دادن» و «احتمال» اندازهگیری میشود.
۶- ارزیابی ریسک: شناسایی، اندازه گیری و تجزیه و تحلیل ریسکهای مرتبط با دستیابی به اهداف شرکت است.
۷- فعالیتهای کنترلی: خطمشیها، رویهها و اقداماتی هستند که در هر شرکت برای رویارویی با ریسکهای شناساییشده، طراحی، پیادهسازی و اجرا میشوند.
۸- کنترلهای عمومی: خطمشیها، رویهها و اقداماتی هستند که به طور عمومی در اغلب سامانههای اطلاعاتی به کار گرفته میشود و به کمک آنها از بهکارگیری درست و مستمر این سامانهها اطمینان حاصل میشود و کارکرد مؤثر کنترلهای کاربردی را پشتیبانی میکند. این کنترلها به طور معمول شامل کنترلهای حاکم بر عملیات مرکز دادهها، تحصیل، تغییر و نگهداری نرمافزارها، کنترلهای دسترسی، امنیتی و حفاظتی و ایجاد و نگهداری سیستمهای کاربردی میشوند.
۹- کنترلهای کاربردی: روشهای دستی یا خودکاری است که به منظور کنترل پردازش نرمافزارهای اجرایی طراحی میشود و به کمک آنها از کاملبودن و صحت پردازش، تصویب و اعتبار معاملات اطمینان حاصل میشود.
۱۰- شرکت اصلی: شرکتی که دارای یک یا چند شرکت فرعی است.
۱۱- شرکت فرعی: شرکتی که طبق استانداردهای حسابداری لازمالاجرا، تحت کنترل شرکت اصلی است.